Inwoners van de Vlaamse stad Mechelen kunnen sinds kort ‘live’ volgen hoe de stad presteert met het klimaatbeleid. Op de site worden de laatste gegevens van de regio gepubliceerd. Mechelen heeft als doel om in 2020 de Co2-uitstoot met 20 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 2011.
Een live dashboard: transparantie en motivatie
“Wij willen dat elke Mechelaar het verhaal achter de cijfers kan volgen”, zegt Marina De Bie. “Onze stadsgenoten mogen op elk moment weten hoe ver we staan.” Dus gaf het stadsbestuur de opdracht aan Futureproofed, die de eerste twee metingen al voor zijn rekening nam, om een bijna live medium te ontwerpen.
Bekijk hier het dashboard. Naast de min of meer actuele data, is er vooral veel te vinden over hoe CO2 wordt uitgestoten. Zo valt te zien dat sommige wijken duidelijk meer gas en elektriciteit verbruiken. Het gaat het volgens de stad om een Europese primeur.
Een cruciaal voordeel van de metingen is dat ze motiverend werken: “We merken dat wanneer mensen het energieverbruik in hun huis van dichtbij volgen. Daar bestaan instrumenten voor. Dan gaan ze ineens kritischer omspringen met hun verbruik en sneller oplossingen zoeken die op termijn minder kosten. Bijvoorbeeld ouderwetse toestellen vervangen. Die motivatie is nog groter als ze kunnen vergelijken met wat de buren of mensen elders verbruiken. Precies hetzelfde effect kun je volgens ons ook op grotere schaal bereiken.”
Nederlandse ambities en dashboards voor klimaat
Op de site van waarstaatjegemeente.nl is inmiddels met behulp van input van alle Nederlandse gemeenten wel mooi te zien en te vergelijken hoe gemeenten het doen op het gebied van energie (over de mate van ambitie en het resultaat).
Naar aanleiding van het klimaatakkoord van Parijs heeft het KpVV een dashboard opgezet voor CO2 uitstoot en duurzame mobiliteit.
Waarstaatjegemeente.nl is een leuk voorbeeld waarbij open databestanden worden toegepast. Hebben jullie andere voorbeelden van apps of websites waar slim gebruik wordt gemaakt van open data? Deel die dan met ons!
Bron: Ademloos.be en de groene courant
Je kunt niet meer reageren.