Smart Grid, rendement voor iedereen

Nieuwsbrief – januari 2014

Het consortium ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’ wil de resultaten en kennis voortkomend uit het project delen en heeft dat de afgelopen weken met kracht gedaan. Dit, en de laatste nieuwtjes uit onze pilots in Utrecht en Amersfoort, leest u in deze nieuwsbrief. We wensen u een energiek 2014!

 Kennistransfer Slimme netten: Balanceren op wijkniveau – het systeem en de gebruiker

Het laatste nieuws over smartgriddiensten ontwikkeld in Amersfoort, Utrecht, Hoogkerk, Zwolle, Breda, Vlaanderen en Berlijn stond centraal tijdens de tweede Landelijke kennistransfer Slimme netten op 11.12.13 in de voormalige Prodentfabriek in Amersfoort. Vijf bijzondere smartgridprojecten deelden hun innovatieambities en nieuwste inzichten met het oog op balancering van de elektriciteitsvraag op wijkniveau. Aan bod kwamen onder meer elektrische deelauto’s in combinatie met opwek en opslag van zonnestroom in de wijk en vraagsturing bij huishoudens door hun inzicht te geven in eigen opwek en gebruik van energie. Lees meer over de kennistransfer Slimme netten.

Lessen uit de pilot Amersfoort

Het betrekken van bewoners bij innovatie in de Amersfoortse pilot verloopt zeer succesvol. In korte tijd waren 130 deelnemers betrokken bij de pilot; inmiddels nemen 100 huishoudens actief deel. Volgens projectleider Petra de Boer blijkt dat de bewoners vooral geïnteresseerd zijn omdat zij zo samen nieuwe diensten kunnen ontwikkelen en een rol kunnen spelen op het gebied van innovatie. Lees meer over de lessen uit de pilot Amersfoort.

Eerste gezinnen in Lombok gebruiken E-car4all

De elektrische deelauto E-car4all is in de Utrechtse wijk Lombok in gebruik genomen. Inmiddels maken zeven gezinnen gebruik van deze deelauto. De auto is voor alle Lombokkers te reserveren via Snappcar en Mywheels. De Gemeente Utrecht heeft de aanvraag voor een extra slimme laadpaal goedgekeurd. Slimme laadpalen gebruiken de informatie uit het reserveringssysteem voor de deelauto. Ze weten wanneer de auto gebruikt gaat worden en wanneer de accu dus vol moet zijn. Deze informatie wordt gebruikt om zoveel mogelijk te laden door lokaal geproduceerde zonne-energie.

In de toekomst zijn dergelijke palen ook in staat aangesloten auto’s te ontladen om de hierin opgeslagen zonne-energie te kunnen gebruiken in woningen. In de eerste helft van 2014 wordt deze slimme laadpaal geplaatst.

Terugblik Meet2feed tijdens Evenement HIER Opgewekt

Het project ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’ wil haar kennis en nieuwe inzichten uitdrukkelijk delen met alle geïnteresseerden die smartgriddiensten ontwikkelen. Zoals met lokale energie-initiatieven die zich afvragen waar smart grids voor staan en wat smart grids voor hen kunnen betekenen. Daarom organiseerden we, in samenwerking met de energiecorporatie LochemEnergie, een workshop als bijdrage aan het Evenement HIER opgewekt dat plaatsvond in de Rijtuigenloods in Amersfoort op 15 november 2013. Kijk voor een uitgebreider verslag van de bijeenkomst op de website.

capgemini ecofys eemflow energy hogeschool utrecht icasus dnv gl lomboxnet rijksuniversiteit groningen stedin taskforce innovatie regio utrecht universiteit utrecht utrecht sustainability institute provincie utrecht gemeente utrecht gemeente amersfoort

Het doel van deze nieuwsbrief is u te informeren over de ontwikkelingen rondom het project ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’. Indien u geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kunt u zich hiervoor afmelden via onderstaande link. Ook kunt u uw e-mailadres wijzigen of contact met ons opnemen.

Aanmelden | Afmelden | Email wijzigen | Contact

Je kunt niet meer reageren.