Wanneer regels verduurzaming in de weg zitten

In het Utrechtse Lombok kan het wel: verduurzaming van de leefruimte door elektrische auto’s, zonnepanelen, woningdelen, stadswarmte. De Amsterdamse binnenstad blijft vooralsnog achter. Hoe komt dat? In de groene Amsterdammer een mooi artikel over hoe bestaande regels de verduurzaming in de weg zit.

“Er wordt vaak gezegd dat de juiste technologie nog moet worden uitgevonden om de omslag naar een duurzaam systeem te kunnen maken, maar daarmee ben ik het volledig oneens’, zegt Marijn Bosman, gemeenteraadslid voor d66. ‘Ja, de technologie wordt ook steeds beter, maar als je alsmaar blijft wachten, gebeurt er nooit iets.” Er zijn fysieke beperkingen, regels, regels en nog eens regels. Van Unesco en Bureau Monumentenzorg, die sponningen voor dubbel glas niet toestaan in de gehele grachtengordel en andere monumentale panden in de binnenstad. Van de Provincie Noord-Holland, die alles uit de kast haalt om te voorkomen dat Amsterdam windmolens plaatst in het Westelijk Haven­gebied. Van de rijksoverheid, die al jaren vasthoudt aan regels die het collectief opwekken van zonne-energie in de Amsterdamse binnenstad nagenoeg onmogelijk maken. Of Europa. En dan is er nog de netbeheerder, die zich prima voelt bij de huidige situatie van centrale en overzichtelijke macht en uitvoering en weinig ambitie heeft om mee te werken aan veranderingen.”

Op deze manier zitten parkeernormen, regels over kartelvorming en behoud van heersende belangen de gewenste samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld cargohubs, warmte-koude opslag, elektrisch vervoer over water en slim parkeren nog in de weg. In het artikel wordt goed uiteengezet welke kansen zo worden gemist.

De Utrechtse wijk Lombok wordt genoemd als lichtend voorbeeld van hoe het wel kan. De gemeente, netbeheerder Stedin, Renault, General Electric en een aantal andere partners werken hier samen aan het baanbrekende concept We Drive Solar. Het initiatief in Lombok vloeit voort uit het project ‘Smart Grid: rendement voor iedereen’ waarin bedrijven, kennisinstellingen en 200 huishoudens in Utrecht en Amersfoort nieuwe smartgriddiensten ontwikkelen.

Ik hoop nog op een goede analyse over waarom het in Utrecht op deze manier wel van de grond komt en wat dan precies het verschil is met Amsterdam. Weet jij het? Reageer vooral!

Je kunt niet meer reageren.